Uppteckning nummer LMV-N1195b

Titel: Skallgång.

Meddelare: Hemmansägare Johan Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Häggdånger  By/kvarter: Häggvik

Då ett kreatur om sommaren kommer bort i skogen, är det sedan gammalt regel att byns befolkning skall lyda bådning till skallgång. Varje kreatursägare är skyldig sända en person till skallgången om han själv en gån vill kunna påräkna hjälp. Finner man igen det bortkomna kreaturet skall ägaren bjuda skallfolket på förplägnad och lagen lyder, att "den, som hittat djuret, skall ha första och sista supen", d.v.s. att han skall ha mesta trakteringen. Detta eggar upp var och en att göta sitt allra bästa.